♦ Aminoacizi Esentiali | Aminoacizii esentiali sunt substante organice pe baza carora, in urma reactiilor metabolice, de obicei, se construiesc si se degradeaza proteinele. Sunt practic constituenti ai proteinelor. Toate proteinele contin aceiasi 20 de aminoacizi, dar in diferite combinaÅ£ii (inclusiv cu alte componente - glucide, lipide, elemente anorganice etc.) si aranjamente chimice.
• Dintre cei 20 de aminoacizi, 8 trebuie furnizati prin alimentatie, ceilalti 12 putand fi produsi de organism chiar daca ei nu au fost prezenti in alimentatie.
Aminoacizii esentiali sunt deosebit de importanti pedntru sanatatea generala a organismului. Cei 8 aminoacizi esentiali sunt: Izoleucina (Ile), Leucina (Le), Lizina (Lys), Metionina (Met), Fenilalanina (Phe), Treonina (Thr), Triptofanul (Trp) si Valina (Val). Acestora li se adauga 2 aminoacizi semiesentiali, dar care figureaza adesea alaturi de aminoacizii esentiali in terminologia oficiala: cisteina (Cis) si tirozina (Tyr). Uni specialisti pun pe lista cu aminoacizi esentiali si histidina (His), dar acesta este indispensabil doar la sugari, adultii fiind capabili sa-l sintetizeze.
• Aminoacizii esentiali sunt necesari pentru sinteza unor substante biologice importante in organism: hormonii tiroidieni, catecolaminele (fenilalanina/tirozina), serotonina (triptofan), histamina (histidina) etc. Din punctul de vedere al importantei exogene pentru om, exista doua mari grupe de aminoacizi: cei esentiali (indispensabili) si cei neesentiali (dispensabili).
• Aminoacizii esentiali sunt cei indispensabili din sursele exogene, nesintetizabili de catre organismul uman. Lipsa din organism a unuia sau mai multor aminoacizi esentiali, determina carenta proteica. Animalele si omul, nu pot sintetiza astfel de substante, procurandu-le din hrana sau suplimente. Dintre acestia fac parte: izoleucina, leucina, valina (sunt 3 aminoacizi esentiali cu catena ramificata, cu structura asemanatoare, avand rol esential in sinteza proteica, faimosii BCAA), lizina, triptofanul, metionina,treonina si fenilalanina.
• Aminoacizii neesentiali nu sunt in mod obligatoriu mai putin importanti pentru om (unii dintre ei chiar sunt vitali) decat aminoacizii esentiali. Titulatura de "neesential" semnifica faptul ca acestia nu trebuie sa ajunga neaparat in organism din sursele exterioare, deoarece corpul ii poate sintetiza pe baza altor substante, in special din aminoacizii esentiali.
• Aminoacizii ajuta la functionarea optima a sistemului nervos. Aminoacizii sunt implicati in sinteza proteinelor si in mentinerea echilibrului de azot in organism (cand balanta azotului are o valoare pozitiva, organismul are proteine in cantitati suficiente). Aminoacizii sunt implicati in dezvoltarea si coordonarea muschilor.