♦
Principalele moduri de administrare pentru uleiurile esențiale !
Uleiurile esențiale sunt utilizate ca remedii naturale datorită numeroaselor beneficii aduse organismului. Pentru a beneficia de efectele acestora, afla mai multe detalii despre principalele moduri de administrare a uleiurilor esențiale dar și precauțiile pe care trebuie să le ai în vedere in timpul utilizarii lor !
♦
Atentionari:
• Nu aplicați niciodată un ulei esențial nediluat direct pe piele !
• Nu se administreaza intern decat la recomandarea si sub supravegherea unui specialist !
• Nu se recomandata utilizarea uleiurilor esentiale in perioada de sarcina sau alaptare !
• Asigurați-vă că uleiurile esențiale nu se lasa la indemana sau vederea copiilor !
• Persoanele care sufera de astm, epilepsie vor consulta medicul sau terapeutul !
• A se evita in special contactul cu ochii si mucoasele membranare !
• Depozitați uleiurile esențiale departe de lumina soarelui, într-un loc întunecat și răcoros.
• Nu depozitați uleiurile esențiale lângă o sursă de căldură (calorifer, aragaz, etc).
• Anumiti compusi naturali din compozitia uleiurilor esentiale prezenta riscul de aparitie a unor reactii alergice.
• Anumite uleiuri esențiale, în special cele de citrice, sunt fototoxice, dacă expuneți pielea la soare, după ce ați aplicat pe ea ulei esențial, este posibil ca aceasta să se decoloreze. Din această cauză, recomandăm evitarea expunerii la razele solare după utilizarea uleiurilor esențiale de citrice !
♦
Recomandari:
Inainte de utilizarea unui ulei esential, testați reacția acestuia direct pe propria dvs piele, prin aplicarea unei foarte mici cantități într-o zonă de piele sensibilă (recomandăm partea interioară a antebrațului). În cazul în care, în următoarele ore, nu apar mâncărimi, usturimi, roșeață sau alte reacții ale pielii, înseamnă că uleiul respectiv nu vă provoacă reacții alergice. În cazul în care ați aplicat pe piele (accidental sau nu) un ulei esential care a provocat reacții neplăcute (arsură, usturime, mâncărime), aplicați pe locul dureros un ulei de bază, gras. Dacă, în mod accidental, o picătură de ulei esențial a ajuns în ochi, ștergeți zona afectată cu un ulei de bază (pe o bucată de bumbac), apoi clătiți cu multă apă. Dacă senzația neplăcută de usturime continuă, prezentați-vă de urgență la medic. Evitați contactul uleiului esențial cu zonele foarte sensibile ale corpului: ochi, gură, mucoase, interiorul urechii. În cazul rănilor deschise, există câteva uleiuri cicatrizante care pot fi aplicate, însă intotdeauna diluate intr-un ulei vegetal !
In cazul uleiurilor esentiale se recomandă ca majoritatea uleiurilor să fie diluate într-un solvent natural, pe care îl vom numi bază purtătoare, înainte de aplicarea pe piele. Această bază este reprezentată în general de uleiurile si unturile vegetale: ulei de cocos (fracționat sau nu), de migdale dulci, de măsline, de avocado, unt de shea etc.
Gradul de diluare depinde de vârsta persoanei care va folosi uleiul, de afecțiunea care se vrea ameliorată, de starea de sănătate a persoanei, uneori și de tratamente medicamentoase concomitente etc. Copiii, femeile însărcinate, persoanele cu afecțiuni grave, persoanele în vârstă trebuie să utilizeze cu mare precauție uleiurile esențiale. Dacă sunt folosite prin inhalare, nu este necesară diluarea uleiurilor esențiale în baze purtătoare !
♦ Administrare Uz Extern :
• Plasture Transdermic | Un plasture transdermic este un plasture care se atașează direct pe piele și conține un amestec de uleiuri esentiale diluate in uleiuri vegetale. Mixul de uleiuri din plasture este absorbit în corpul dumneavoastră într-o perioadă de timp de circa 24 ore. Dacă preferați să nu faceti inhalatii, masaj sau sa ingerati uleiurile esentiale in capsule, atunci un plasture transdermic este o opțiune excelenta pentru administrarea uleiurilor esentiale dorite.
• Masaj | masajul cu ulei esențial diluat în ulei vegetal (migdale, cocos, avocado, măsline, unt de shea etc.). Cantitățile diferă în funcție mai multe aspecte, dar în general se ține cont de vârsta persoanei pe care se va aplica uleiul, perioada de timp în care se va aplica amestecul și felul problemei. Totodată, țineți minte ca întotdeauna să testați întâi răspunsul pielii și al organismului la fiecare ulei, diluând mai tare, iar apoi să reveniți la concentrația potrivită pentru dumneavoastră.
• Difuzare cu ultrasunete | difuzarea este cea mai simplă, în principiu lipsită de riscuri și foarte eficientă metodă de folosire a uleiurilor esențiale. Se face cu ajutorul unui difuzor special pentru uleiuri esențiale (cu vapori reci, ce funcționează cu ultrasunete), prin adăugarea unei cantități de apă recomandate de aromaterapeut sau în instrucțiunile de folosire a aparatului și a câtorva picături (aproximativ 5-8) de ulei esențial !
• Difuzare cu caldura | Difuzarea de aromaterapie cu caldura este reprezentata de un suport ceramic prin care o lumanare incalzeste un recipient cu apa si ulei esential, iar aroma este astfel difuzata in incapere. Practic acest lucru se face prin adăugarea unei mici cantități de apă și a 5 picături de ulei esențial !
♦
Administrare Uz Intern:
• Ingerare | Va atentionam că această metodă de administrare este recomandata doar la sfatul și sub supravegherea unui specialist, numai pe termen scurt și pentru probleme punctuale de sanatate. Această metodă e recomandata a se face doar la nevoie (boală), dar pentru perioade scurte de timp și sub supravegherea unui specialist. În acest caz, este absolut necesar să folosiți doar uleiuri esențiale de calitate, pure. Pentru a evita iritarea mucoaselor tractului digestiv, uleiurile esențiale trebuie combinate cu miere sau ulei vegetal (ulei de cocos fractionat, de avocado, de măsline etc). Uleiurile esențiale nu trebuie folosite intern mai mult de 3 săptămâni. Nu administrati niciodată copiilor sau femeilor insarcinate, uleiuri esențiale ca uz intern, dacă acest lucru nu v-a fost prescris de medic !
♦
Alte metode de utilizare a uleiurilor esentiale :
• Inhalarea vaporilor de ulei esential cu inhalatoare personale : de tipul creioanelor nazale.
Cantitatea de ulei recomandată este de aproximativ 8 picături pentru copii și maxim 15 pentru adulți. Dacă folosiți un singur ulei, se poate picura direct pe cartușul din bumbac al inhalatorului. Dacă doriți să combinați mai multe uleiuri, vă recomandăm să le amestecați întâi într-un recipient, în care să inserați apoi fitilul din bumbac și să îl rotiți, până la absorbția completă a uleiurilor. Inhalatoarele se pot folosi aproximativ 3-4 săptămâni (dar poate și mai mult de atât, dumneavoastră decideți când mirosul nu mai corespunde nevoilor dumneavoastră), după care ar putea fi necesară o reaplicare, mai ales a notelor de vârf, care se evaporă mai repede.
• Inhalarea cu ajutorul aburilor.
Puneți 1-2 picături de ulei esențial într-un bol cu apă fierbinte, poziționați-vă cu fața deasupra bolului și acoperiți-vă capul cu un prosop. Închideți ochii și inhalați adânc, maxim 5 minute. Această metodă este potrivită mai ales pentru probleme respiratorii, deci se folosesc uleiuri esențiale eficiente în susținerea sistemului respirator. Notă 1: metodă nerecomandată copiilor sub 7 ani; copiii mai mari de 7 ani pot folosi ochelari de înot pentru protejarea ochilor. Notă 2: Dacă doriți să folosiți mai multe uleiuri esențiale, faceți amestecul într-un recipient separat (de ex. într-o sticlă de 5 ml cu picurător), agitați bine înainte de utilizare și picurați 1-2 picături din amestecul respectiv în baia de aburi.
• Inhalații directe : din sticla sau de pe batistă sau șervețel de hârtie !
• Difuzare cu ajutorul unui spray de cameră.
Intr-o sticlă cu vaporizator / pulverizator, se amestecă 250 ml de apă cu aprox 15-20 picături ulei esențial, se agită bine și se pulverizează perdele, tapițerii, covoare.
Puteți ajusta cantitățile în funcție de necesități, preferințe, uleiurile folosite, etc.
• Turnati câteva picături de ulei esențial aplicate pe pernă, pe haine, pe eșarfe.
Testați întotdeauna pe o bucată mică a materialului, pentru a vă asigura că nu se deteriorează și/sau nu rămân pete.
• Odorizant de mașină.
Puneti câteva picături pe o bucată de material, sau un carton, aplicate la gurile de ventilație (atenție să nu atingă suprafețele de plastic), sau agățate la oglindă.
• Accesorii pentru aromaterapie.
Pandantive sau brățări prevăzute special cu dischete de bumbac, fetru etc., în care pot fi adăugate picături de ulei esențial și pot fi mirosite oricând se simte nevoia.
• Uz Cosmetic.
Uleiurile esențiale sunt un ingredient de bază în pregătirea rețetelor de săpunuri homemade, cu mireasma favorită. De asemenea, unele sortimente de uleiuri esențiale sunt potrivite și pentru îngrijirea tenului.
• Băi de relaxare.
Ce poate fi mai reconfortant la finalul unei zile agitate decât o baie lungă, care să te ajute să îți recapeți forțele ?
Poți folosi câteva picături de ulei esențial alături de sarea de baie favorită și te vei bucura de momente de răsfăț și relaxare chiar la tine acasă.
• Comprese calde sau reci. Câteva picături de ulei esențial amestecate în ulei vegetal, îmbibat un prosop, bucată de material, dischetă demachiantă etc., în acest amestec, aplicată pe piele și înfașurat o folie sau un bandaj pe deasupra. Se poate ține câteva ore. Metodă foarte eficientă pentru a scădea febra.
• Gargară și spălături ale gurii. Puneti 4-5 picături mici de ulei esențial în jumătate de pahar cu apă, făceti gargară și clătiti gura, apoi scuipati continutul. Se poate adăuga miere și/sau oțet natural de miere. Metodă foarte eficientă pentru dureri de gât, probleme respiratorii, probleme ale gurii, respirație urât mirositoare (halenă).
♦
Diverse utilizari in :
• parfumuri, apă de toaletă: ulei esențial + alcool
• soluții împotriva insectelor: ulei esențial + ulei vegetal
• plastilină pentru copii / aluat : apă, sare, făină, uleiuri vegetale și uleiuri esențiale, +/- colorant alimentar
• adăugate la soluțiile de curățare a casei (podele, tapițerii, ustensile de bucătărie etc)
• adăugate în șampoane și alte articole de îngrijire a părului
• adăugate în creme, loțiuni, geluri de duș
• pentru reîmprospătarea pot-pourrie- urilor
• etc !
♦
Observatii:
Toate informatiile din acest site sunt publicate cu scop informativ si nu substituie sfaturile sau prescriptiile medicului dvs. sau a oricarui personal medical calificat. Nu trebuie sa folositi informatiile prezente in aceste pagini cu rolul de a diagnostica sau trata oricare probleme de sanatate sau boala sau de a inlocui medicamentele sau tratamentele prescrise de persoanalul medical autorizat. Efectele produselor variaza de la persoana la persoana in functie de stilul de viata, metabolism, varsta, stare de sanatate, etc.
♦
Precizare:
Daca aveti afectiuni medicale adresati-va de urgenta medicului d-voastră. Efectele uleiurior esentiale difera de la un caz la altul in functie de organismul fiecaruia, perioada de administrare, sau de stilul de viata. Toate informatiile prezentate pe site au caracter informativ. Folositi informatiile prezentate pe site numai pentru informarea personala. Atentie ! Pozele produselor afisate pe site au caracter informativ si nu reprezinta obligatie contractuala din partea companiei Nutramax Trade srl !