♦ Vitamine | In aceasta categorie, va oferim o selectie a celor mai importante si cunoscute vitamine. Vitaminele sunt esentiale pentru sanatate, de aceea este important sa intelegem ce sunt, ce benficii au, cum se clasifica si care sunt dozele recomandate. Ce sunt vitaminele? Cuvantul vitamine provine din latinescul vita (viata) care subliniaza in felul acesta indispensabilitatea lor. Acestea sunt substante chimice cu structura si rol foarte variate in organism, esentiale in procesele chimice intracelulare. Vitaminele se gasesc in cantitati foarte mici in alimente, iar lipsa lor poate duce la adevarate patologii de nutritie (ingerarea lor in cantitati insuficiente provoaca hipo sau avitaminoze).
Hipo si avitaminozele:
Pot aparea în diferite situatii cum ar fi: continutul redus de vitamine în ratia zilnica, prelucrarea termica sau stocarea pe timp îndelungat a alimentelor, tulburarea florei intestinale, boli hepatobiliare, actiunea antivitaminica a unor medicamente, stresul, bolile contagioase, intoxicatiile, sarcina, lactatia. Hipervitaminoza, indusa de un aport vitaminic mare sau foarte mare, este exceptionala, chiar imposibila pentru unele vitamine; este produsa de un consum mare de vitamine prin produse medicamentoase.
Diagnosticul de avitaminoza sau hipervitaminoza se pune pe baza istoricului imbolnavirii si a simptomelor prezentate de bolnav si se precizeaza prin test clinic: disparitia si reaparitia simptomelor la suprimarea sau administrarea vitaminei banuite sau prin teste de laborator specifice.
Clasificarea vitaminelor:
Vitamine. In aceasta categorie, va oferim o selectie a celor mai cunoscute si importante vitamine. Exista 13 vitamine esentiale pentru buna functionare a organismului: A, C, D, E, K, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic.
Din punct de vedere nutritional, vitaminele sunt grupate în doua categorii: liposolubile (A, D, E, K) – depozitate în tesuturi liposolubile si în ficat si hidrosolubile (C, P, B) – folosibile imediat sau eliminate prin urina. Exceptie este vitamina B12 hidrosolubila care se poate depozita în ficat. Pentru ca vitaminele sunt substante ce sunt continute în alimente, suplimentele naturiste cu vitamine – fie ele capsule, tablete, prafuri sau lichide – provin tot din alimente.
Majoritatea vitaminelor provin din surse naturale, desi acestea pot fi obtinute si pe cale artificiala. Fiecare vitamina are anumite roluri bine stabilite în organism. Vitaminele ajuta la reglarea metabolismului, la conversia de grasimi si hidrati de carbon în energie, dar si la formarea sistemului osos si tesuturilor.
Necesarul zilnic de vitamine difera in functie de varsta, starea metabolica, activitatea zilnica si poate fi asigurat printr-o dieta cat mai variata. Intr-o alimentatie rationala primim zilnic vitaminele si mineralele necesare, in cantitati suficiente. Exista doua exceptii: sugarului in primele doua luni de viata, sugarului alimentat numai cu lapte praf i se poate suplimenta cantitatea de vitamina C si copilului de la nastere si pana la doi ani trebuie sa i se suplimenteze cantitatea de vitamina D.