♦ Pulberea din Morcov are remarcabile proprietati medicinale fiind utilizata cu succes ca adjuvant in terapia complementara si alternativa in tratarea diverselor afectiuni, avand multiple efecte benefice. Pulberea de Morcov contine beta-caroten, luteină, licopen, acid folic, antocianine si poliacetilene, biotină, fibre, vitaminele A, B6, B7, C, E, K, calciu, potasiu, fier, acid folic, mangan, fosfor, magneziu si zinc. Toate aceste componente au o impresionanta varietate de utilizari medicinale. Printre cele mai cunoscute beneficii ale radacinii de Morcov, putem enumera urmatoarele:
• Efect anticancerigen:
Exista dovezi coplesitoare care sugereaza ca aportul crescut de legume bogate in antioxidanti reduce riscul aparitiei cancerului si a bolilor cardiovasculare. A fost demonstrat faptul ca mai multe tipuri de carotenoizi alimentari au efecte anti-cancer datorita puterii lor antioxidante in reducerea radicalilor liberi din organism. Studiile arată că morcovii reduc riscul apariţiei cancerului de plămâni, mamar şi de colon cu până la o treime datorită conţinutului de falcarinol, o substanta bioactiva naturala din componenţa sa.
• Indicat in ca
ncerul pulmonar si de prostata:
Un studiu a constatat ca riscul dezvoltarii cancerului pulmonar la fumatorii care nu consuma morcovi este de trei ori mai mare, comparativ cu cei care consumau morcovi mai mult de o data pe saptamana. In randul barbatilor tineri, dietele bogate in beta-caroten ar putea juca un rol de protectie impotriva cancerului de prostata, potrivit unui studiu realizat de Harvard School of Public Health's Department of Nutrition.
• Indicat in Leucemie:
Intr-un studiu din 2011 s-a constatat ca sucul din extract de morcov distruge celulele leucemice si inhiba multiplicarea acestora in organism !
• Previne apariţia bolilor cardiace si scade colesterolul:
Colesterolul ridicat reprezintă unul din cei mai importanți factori de risc pentru apariția problemelor cardiovasculare. Morcovii sunt asociați de către specialiști cu un risc mai scăzut de apariție al afecțiunilor cardiovasculare și hipertensiunii. Morcovii scad nivelul colesterolului (care cauzează arteroscleroza), iar fibrele din compoziţia lui eliberează fluxul sângelui de lipide. Potasiul conţinut ţine presiunea sângelui sub control.
• Scade indicele glicemic:
Antioxidantii si fitochimicalele din morcovi poate ajuta la reglarea nivelului zaharului din sange. Morcovul este o legumă cu un conținut mic de calorii, zaharuri naturale și implicit un indice glicemic scăzut, ceea ce însemna că este puțin probabil să declanșeze o creștere a nivelului de zahăr din sânge. În plus, fibrele din legume (inclusiv morcov) încetinesc eliberarea zaharurilor, sub formă de glucoză, în sânge.
• Susține sistemul imunitar:
Printre nutrienții pe care morcovii îi conțin se numără și vitamina C, vitală pentru un sistem imunitar puternic care luptă eficient împotriva agenților patogeni și radicalilor liberi. În plus, betacarotenul este precursorul vitaminei A care la rândul ei este implicată în procesul de formare și protecției a mucoasei membranelor, barieră care ține la distanță agenții patogeni.
• Sustine sanatatea oculara:
Conform oftalmologului Jill Koury, deficitul de vitamina A cauzeaza deteriorarea segmentelor exterioare ale fotoreceptorilor ochiului, afectand vederea normala. Corectarea deficitului de vitamina A cu alimente bogate in beta-caroten poate restabili vederea normala. La nivelul retinei, vitamina A se transformă în rodopsină, un pigment purpuriu care ajută la dezvoltarea vederii noaptea. Betacarotenul protezează şi împotriva cataractei.
• Reglează activităţile ficatului:
La nivel hepatic, morcovul acţionează asupra bilei în special, dar se pare că poate să regleze ansamblul activităţilor ficatului. Morcovul este şi cel mai bun prieten al intestinului. Este cel care reglează tranzitul intestinal, cel care are o acţiune de dezinfectare şi de cicatrizare a mucoasei.
• Indicat in cure de slăbire:
Pentru conţinutul slab de calorii, morcovii sunt ideali în curele de slăbire. 100 g de morcov conţin aproximativ 40 de calorii. contribuie la instalarea senzației de sațietate și scade aportul caloric consumat la mesele viitoare, se arată într-un studiu realizat în cadrul Universității Ulster din Irlanda de Nord. De asemenea, senzația de sațietate este atribuită și combinației de fibre și apă (până la 95%) pe care morcovul le conține.
• Mentine pielea sănătoasă:
Morcovul ajută la vindecarea acneei, la uniformizarea tenului, contribuie la detoxifierea ficatului şi previne deshidratarea. Morcovii au efect antirid si anti-imbatranire fiind bogaţi în antioxidanţi care protejează celulele pielii şi luptă împotriva radicalilor liberi. Morcovii contribuie la detoxifierea organismului, mentine o piele mai ferma si mai sanatoasa. şi ajută la uniformizarea tenului.
• Efect de laxativ moderat:
Morcovul este în acelaşi timp laxativ, un laxativ moderat însă poate să reducă şi diareea. Datorită nivelului său ridicat de fibre, morcovul are capacitatea de a reţine apa, de aici şi acţiunea sa de a combate diareea.
• Un excelent vermifug:
Morcovul este şi un excelent vermifug şi dacă încă problema mai persistă se poate folosi drept adjuvant alaturi de un tratament mai complex. Mai are şi o acţiune benefică asupra mucoasei gastrice pe care o protejează şi pe care o cicatrizează.
• Alte benficii:
•
Indicat in caz de durere articulara, ajută la eliminarea acidului uric din organism şi este recomandat împotriva reumatismului, gutei sau artritei !
•
Creste nivelul energiei fiind bogati in minerale si printre acestea se regaseste si fierul, care iti ajuta corpul sa ramana activ si plin de energie !
•
Contribuie la pastrarea sanatatii danturii, stimulează producţia de saliva şi, astfel, cavitatea bucală se menţine curată, prevenind halena !
♦
Informatii Nutritionale / 100gr :
Morcovul este o leguma bogata în substanțe nutritive. Constituenții săi principali sunt : contin beta-caroten, luteină, licopen, acid folic, antocianine si poliacetilene, biotină, fibre, vitaminele A, B6, B7, C, E, K, calciu, potasiu, fier, acid folic, mangan, fosfor, magneziu si zinc, precum si alte elemente bioactive benefice sanatatii noastre !
♦
Mentiune:
I
naintea achiziţionării oricărui produs al companiei Nutramax, va recomandam să cititi cu atentie fisa produsului dorit. Informatiile si sfaturile legate de superalimente, pulberi bioactive sau suplimente alimentare nu au fost avizate de catre Ministerul Sanatatii. Produsele noastre nu au intentia de a diagnostica, trata sau vindeca nici o boala !