Natto un superaliment tradițional japonez, impreuna cu enzima sa nattokinaza sunt asociate cu o mare varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv sănătatea inimii, probiotice, vitamine și stimularea imunității ! Istoria si originile precise de când a fost inventat natto sunt incerte. Acest lucru este adesea în cazul poveștilor de origine alimentară, în special cele ale alimentelor fermentate, care au fost probabil „descoperite” din accident în culturile din întreaga lume.
Cea mai populară legendă datează de la descoperirea natto din anii 1080 d.Hr. în timpul războiului de la Gosannen, când marele Samurai Lord Minamoto no Yoshīe și armata sa călătoreau spre cuceriri în nordul continentului Japoniei. Într-o noapte, războinicii s-au refugiat la o fermă de la țară și s-au așezat pentru o simplă masă de seară cu orez și boabe de soia fierte, când au dat cuvânt de o abordare inamică. Au decis să se retragă, împachetându-și repede mâncarea în paie de orez pe care trebuiau să le hrănească caii. Paiul a furnizat o sursă naturală de bacterii Bacillus subtilis care locuiesc în sol pentru a iniția fermentația. Alergând direct noaptea, la călare, pachetele de soia învelite de paie erau încălzite în căldura și umezeala transpirației cailor. După ce au ajuns în ziua de siguranță sau două mai târziu, au deschis pachetele pentru a descoperi soia fermentată și, probabil, le-a găsit atât gustoase, cât și hrănitoare.
Popularitatea produsului Natto sa răspândit pornind din regiunea orașului Mito din Prefectura Ibaraki, unde a avut loc legenda Minamoto no Yoshie. Astăzi, natto este mâncat de multe milioane de oameni zilnic, iar consumul este cel mai mare în partea de est și nordul Japoniei. Până la începutul secolului al XVII-lea al perioadei Edo, natto era bine încorporat în bucătăria de zi cu zi, unde vânzătorii mergeau pe jos, si vindeau în fiecare dimineață natto proaspat pe străzi. În Edo Japonia, natto a devenit un aliment nutritiv de bază al clasei muncitoare, mâncat în mod obișnuit cu orez și muraturi sau amestecat în supă miso. La început, natto a fost făcut și mâncat mai ales în lunile mai răcoroase de toamnă și de iarnă, când culturile de Nattokinaza păreau să crească cel mai bine. Pe măsură ce o mai bună înțelegere a modului de control al fermentației Nattokinazei pe vreme mai caldă, producătorii au început să producă natto, pe tot parcursul anului.
♦ Avantajele consumului zilnic de Natto !
• este bogat în : proteine, vitamine și minerale
• imbunătățește in mod direct digestia
• contribuie la oase mai puternice
• promovează sănătatea sistemului cardiovascular
• consolideaza si sustine sistemul imunitar
♦ Alte avantaje majore ale consumului de Natto :
• reduce riscul anumitor tipuri de cancer: Natto conține izoflavone de soia și vitamina K2,
(ambele putând fi legate de un risc mai mic de cancer la ficat, prostată, digestiv și la sân)
• te poate ajuta să slăbești: Natto conține cantități bune de probiotice și fibre,
(ambele putând juca un rol în prevenirea creșterii în greutate și în optimizarea pierderii în greutate)
• Imbunateteste sănătatea creierului: alimentele bogate în probiotice, cum ar fi natto,
(pot ajuta la reducerea stresului, la îmbunătățirea memoriei și la reducerea simptomelor de anxietate, depresie, etc.)
♦ Vezi aici si Cookerul Multi-functional Black Garlic, este un produs unic pe piata de profil din Romania, fiind capabil sa fermenteze perfect multiple produse ca: iaurt, ceapa neagra, tempeh proaspat, natto proaspat, diverse bauturi enezimatice si probiotice, aluat, etc !
♦ MOD DE PREPARARE !
A prepara Natto proaspat este foarte usor. In cele ce urmeaza va vom explica in amanunt cum se prepara Natto cu boabe de soia. Acesta este o reteta homemade pentru Natto, deoarece este foarte consumat in tara de origine: Japonia, fiind de asemenea foarte popular si alte tari. Natto poate fi fabricat doar cu boabe de soia !
Înainte de a incepe acest lucru, este important de stiut, ca toate recipientele care intra în contact cu : starterul natto sau cu boabele de soia sa fie cât mai sterile posibil, sterilizate prin fierbere timp de 10 minute. Ar trebui sa aveti grija sa evitati orice contact al pielii cu produsul. Din instructiunile de mai jos va rezulta aprox: 500 gr de natto proaspat ca produs finit.
♦ Pentru a obtine 500 gr de Natto proaspat in casa, in confortul locuintei dvs, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
• 250 gr. boabe de soia întregi uscate cu bob mic |
boabe de soia galbene gasiti aici ! | boabe de soia negre gasiti aici !
• 1 pliculet 0,3gr | ferment de cultura Bacillus Subtilis | Starter pentru Natto
gasiti aici !
♦ Pasul 1: Inmuierea boabelor de Soia !
Înmuiati boabele de soia timp de 12 ore (cu pâna la 24 de ore mai mult în conditii climatice mai reci) în 3 litri de apa. Schimbati de cateva ori apa la boabe in decursul celor 12 ore de inmuiere!
♦ Pasul 2: Fierberea boabelor de Soia !
Puneti apa intr-o oala sub presiune, adaugati boabele de soia inmuiate si fierbeti timp de 45-60 minute, (indicat intr-o oala sub presiune) pana când boabele sunt moi. Dupa circa 60 minute scoateti rapid boabele fierte si puneti boabele scurse bine de apa, dar inca umede si aburite într-o oala curata si sterilizata. Când boabele sunt înca fierbinti (aproximativ 60-80°C), adaugati 0.3 gr pudra de starter Natto pentru (250gr boabe de soia crude = 500 gr boabe de soia fierte) Starterul poate fi dizolvat in 5-10 ml apa calda sau amestecat cu Natto gata preparat anterior !!!
♦ Pasul 3: Inocularea boabelor de Soia !
Starterul de Natto (0.3gr se poate dizolva in 5-10ml apa calda apoi se amesteca foarte bine cu boabele de soia fierte cu o lingura curata si sterila. Adaugarea starterului de Natto se face in timp ce boabele sunt înca foarte fierbinti este importanta, deoarece socul de caldura va ajuta la germinarea sporilor bacilului si în acelasi timp vor fi ucise bacteriile nedorite.
♦ Pasul 5: Incubarea boabelor de Soia !
Puneti un strat de soia în recipientele de sticla de circa 3-5cm inaltime. Lasati temperatura sa scada pâna la aproximativ 40 ° C, puneti panza sterilizata (tifon, panza bumbac subtire, etc) peste recipiente si plasati capacul peste panza sterilizata. Atentie produsul trebuie sa respire ! Asezati recipientele în incubator sau în cuptorul de copt setat la 40°C timp de minim: 24 ore. Dupa aceasta perioada, boabele de soia trebuiesc sa fie acoperite de spori Natto (firele lungi mucioase si lipiciose sunt vizibile numai daca amestecati bine boabele de soia cu o bagheta pentru a vedea daca este gata), iar mirosul si gustul tipic Natto ar trebui sa fie deja foarte sesizabil si vizibil. Poti sa incubezi Natto un pic mai mult (24-36 ore) la aceeasi temperatura constanta de 40°C, daca preferi un gust mai puternic si o aroma mai puternica a produsului !.
♦ Pasul 6: Pastrarea si depozitarea produsului proaspat Natto !
Cand produsul este terminat, acesta trebuie pastrat în frigider. Poti consuma produsul Natto imediat dupa preparare, dar calitatea si gustul lui, se va îmbunatati mult, daca îl pastrezi în frigider pentru inca câteva zile. Produsul se pastreaza proaspat doar cateva zile (max: 5 zile) depozitat in frigider. In congelator produsul poate fi pastrat pana la 12 luni. Dupa decongelare Natto se pastreaza cateva zile in frigider si NU se mai recongeleaza !
♦
Urmariti si respectati cu atentie toate etapele procesului de fabricare artizanala a Natto-lui japonez !
•
Pentru informatii suplimentare va stam la dispozitie la : office@nutramax.ro
ENJOY YOUR NATTO !